După Bruxelles, Brugge și Antwerpen, ultimul oras vizitat in Belgia, dar nu pe ultimul loc ca frumusete si potential turistic, a fost Gent. Ni s-a infatisat ca un oras care are ceva din romantismul si dulceata Bruggeului, din maretia si misterul Anversului, din grandoarea si tumultul capitalei Bruxelles.
Situat la 55 km de Bruxelles, la Gent se poate ajunge usor cu trenul, mijloc de calatorie care parcurge distanta in aproximativ 40 de minute. Gent este al treilea mare oras din Belgia, cu aproximativ 250.000 de locuitori.
Cunoscut din secolul XI datorita industriei textile, bine reprezentata, Gent este si un important centru universitar, Universitatea din Gent avand aproape 28.000 de studenti.
Istoria orasului Gent incepe insa acum 630 ani, când Sf. Amandus a ales locul de confluență (“Gandia”- delta - de unde vine si numele orasului) al celor două râuri, Lys si Schelde, si a construit aici o manastire. Aproape 1.400 ani de istorie sunt încă palpabili în orașul de astăzi: un castel medieval înconjurat de un sant, o catedrala impunatoare, o clopotnită, trei beguinages... Nicăieri în altă parte din Belgia nu se gaseste atata istorie pe metru pătrat cum gasesti în inima istorică a orasului Gent! . O mare parte a arhitecturii medievale este intactă și uimitor de bine întreținută:
» Biserica Sf. Nicolae (Sint-Niklaaskerk). Construita intre sec. 13-15, a fost realizata in cel mai auster stil din Belgia - gotic Schelde. Sf. Nicholas din Myra era protectorul comerciantilor.
» Belfort – turnul cu clopotnita din Gent, cu o inaltime de 91 m pana la balaurul aurit din varful turlei. Construit intre 1380-1381 ca turn de veghe, ceas si alarma. Are 54 de clopote, folosite pentru concerte, si lift cu care poti urca pana in varf.
» Catedrala Sf. Bavo (Sint-Baafskathedraal). Constructia inceputa in sec. 10 si terminata in 1290 in cinstea Sf. Bavo sau Bavon, un sfant local. Stilul architectural este gotic, are in interior un amvon grandios in stil baroc-rococo din stejar si marmura (1741-1745). Piesa de rezistenta este “Polipticul Mielului Mistic”, capodopera realizata de fratii Van Eyck ce reprezinta un tablou format din 12 panouri-4 in centru si 4 pe fiecare din laturile acestuia. Mielul Mistic al Domnului se gaseste in panoul central, urcat pe un altar si scuipand sange.
» Stadhuis (Primaria) - cu multe camere de consiliu folosite si in prezent, unele din ele datand din sec. 15.
» Castelul Contilor din Gent – Gravensteen. Este cea mai impunatoare fortificatie din Gent si a fost ridicata de Philip de Alsacia, in 1177, conte al Flandrei intre anii 1157 si 1191. Castelul era centrul puterii contelui, pana la moartea acestuia, in asediul cetatii Akko din Tara Sfinta, in timpul unei cruciade. Fiecare bastion respira istorie, fiecare camera iti aprinde imaginatia, fie ea si morbida, atunci cind vizitezi muzeul de instrumente de tortura medievale. O astfel de expozitie este, probabil, oportuna, daca tinem cont ca, multa vreme, Castelul Contilor a functionat ca inchisoare si ca, in imediata apropiere, in Piata Veerle, aveau loc executiile publice.
Ne-am incheiat aventura in Gent printr-o minunata croaziera cu vaporasul pe canalele orasului.
Daca intrebati zece locuitori ai orașului Gent care este cel mai frumos loc în orasul lor, nouă va vor răspunde "Graslei". Astăzi, acest chei medieval, cu rândul său unic de cladiri istorice, reflectate in oglinda raului, este locul de întâlnire prin excelență. Tineri si bătrâni, locuitori și vizitatori, toată lumea se întâlnește la una din terasele sau cafenelele cheiului.
Nicăieri altundeva in oras nu poti vedea atat de multe cladiri minunate într-o singură ochire cum poti vedea de pe Podul St. Michael, pod ce uneste cheiul Graslei cu fratele sau geaman, cheiul Korenlei. Aceasta este inima înfloritoare a orașului interior. Fiecare casa de pe Graslei si Korenlei are propria sa istorie.
Împreună, acestea formează povestea incredibilă, plina de istorie si înfloritoare a acestui oras unic care se numeste GENT...
Comentarii