Pe drumul ce leagă Gârda de Sus şi Arieşeniul de Nucet, peste pasul Vârtop, undeva pe stânga, un indicator pe lângă care poţi trece uşor în goana maşinii, te îmbie să drumeţeşti până la Cascada Vârciorog, cale de vreo 3 kilometri şi jumătate. Pentru cei ce nu doresc doar un week-end la vreo pensiune cu jacuzzi, această călătorie de maxim două ore nu poate fi decât o bună ocazie de a-şi fortifica şi spiritul şi trupul în afară, bineînţeles, de o mică febră musculară.
Lăsaţi maşina după ultimele case înaintea podeţului de lemn, undeva mai ferit, pentru că TAF-urile ce cară lemne o pot avaria, şi porniţi pe jos, înarmaţi cu răbdare şi cu bocanci impermeabili, pentru că micile pâraie şi noroiul frământat de tractoare şi de copitele cailor pot pune probleme. Drumul nu este de speriat, se aşterne frumos ba în stânga ba în dreapta râului ce formeaza mai departe, la ieşirea din strâmtura pragurilor, Cascada Vârciorogului.
Un popas cu buşteni butnăriţi în loc de mese, lângă băncuţe de lemn, şi o rulotă cu de-ale gurii şi cu ceva suc vă aşteaptă la vreo oră de mers şi undeva la câteva zeci de minute de cascadă. Dintr-o dată, peisajul începe să se sălbăticească, râul curge cu zgomot, marmitele de eroziune din albia îngustă se înmulţesc, ca şi stâncile căzute de pe versanţii ce par opera lui Sfarmă Piatră.
Pădurea se aruncă de pe pantele muntelui, lăsând gândul să urce către vârful Curcubăta Mare, cel mai înalt din Apuseni, de 1.849 de metri. O cupolă cristalină de piatră dură îl secondează mai la nord şi se numeşte Piatra Grăitoare, iar de la înălţimea sa de 1657 de metri pune stavilă afluenţilor Arieşului, desenând cumpăna de ape dintre bazinul Arieşului Mare şi cel al Crişului Negru ce udă Ţara Beiuşului.
Sub acest vârf, în zona numită de moţi Tarniţa Bihorului, îşi începe călătoria scurtă şi vijelioasă pârâul care cade aici într-o singură scobitură, de la 15 metri înălţime, şi care formează această splendidă cascadă: cascada Vârciorog.
Apa curge cu putere şi te anunţă de la câteva sute de metri distanţă, cu acel zgomot inconfundabil. Ocoleşti o zonă de grohotişuri mărunte şi de pietre mari, ce par prăbuşite dintr-un drum de carieră, te strecori între malul acesta uriaş de 30 de metri înălţime, care după părerea mea va bloca cursul acestui râu. În scurt timp intri într-un luminiş în care pădurea s-a dat la o parte pentru a lăsa pânza de apă să te îmbrăţişeze ca un voal creat de miliardele de vapori de cristal.
Dacă aveți drum prin inima Apusenilor, momentul ideal de vizitat cascada Vârciorog este după o perioadă ploioasă, atunci debitul este impresionant.
Multumesc Cristina. Este pacat sa nu vedem macar acele obiective turistice accesibile, cum este aceasta cascada.
Cu respect.
SUPERB FELICITARI