Acesta nu este un post senzational, dar incerc sa arat o parte din patrimoniul nostru national, o parte putin cunoscuta si vizitata a Olteniei. Din pacate, sunt multe astfel de locuri in Romania, nepromovate si nestiute de romani.
De fapt, este un muzeu in aer liber al satului gorjan, situat in comuna Curtisoara, la aproximativ 10 km de Tg Jiu venind spre Petrosani. Muzeul este infiintat in 1975, fondatori fiind prof. Elena Udriste si arh. Nicu Vanatoru.
Cu o suprafata de circa 13 hectare, muzeul detine 24 de monumente de arhitectura populara din zona Gorj. Au fost aduse si remontate constructii taranesti din lemn (case, pivnite, patule, instalatii tehnice populare din secolele XVIII – XIX) cu mobilier, costume populare, covoare, cergi, unelte, ceramica, sculptura in lemn. Cea mai veche casa expusa, ridicata cu peste 200 de ani în urma, este Casa Popii Udriste, din satul Olari, ce datează din 1802.
Acum, cateva din exponatele din cadrul Muzeului.
Casa Coltescu – Carbunesti-Sat. Interesant e ca are doua incaperi care comunica intre ele, dar au si intrari separare.
Una din camere are chiar si o iesire de urgenta, care duce pe o veranda laterala in capatul carei este …. toaleta.
Casa de haine – Carligei
Casa de Beci – Carligei
Sa curga vinul in pocale….
Casa Smantanescu si Patul – Romanesti. Sub scara - o trasura si in fata - cateva banci de scoala, vechi de….cel putin 100 ani.
Casa Nicolae Cirniceanu – Galesoaia
Gospodaria Ion Gircu Racoti 1726
Casa Anescu – Paraul de Pripor (sec XIX). Aici Gheorghe Zamfir a dorit sa i se expuna cateva obiecte personale (fotografii, carti biografice, discuri de vinil, diplome….)
In acest sat-muzeu, ghida care ne insoteste ne arata “ulita” muzicienilor. De ce-i zice asa, nu stiu. O frumoasa imagine de toamna pe ulita.
De aici intram in “ansamblul arhitectural Gheorghe Tatarescu”. Primele piese sunt Poarta (1846)
si Clopotnita
In perioada 2000-2002, a fost stramutat de la Poiana-Rovinari ansamblul arhitectural Gheorghe Tatarescu,
... compus din casa Gheorghe Tatarescu (Prim Ministrul Romaniei 1934-1937) si Arethia Tatarescu (Presedinta Ligii Nationale a Femeilor Gorjene). Aici a locuit sculptorul Constantin Brancusi intre anii 1937-1938, cand a realizat complexul sculptural de la Tg. Jiu.
Biserica familiei cu hramul Sf. Gheorghe
Si casa Antonie Mogos ...
achizitionata de familia Tatarescu din satul Ceauru, comuna Balesti. Donatia este facuta de Sanda Maria Tatarescu-Negropontes, fiica fostului premier liberal Gheorghe Tatarescu.
Ghida care ne insoteste ne spune ca jumatate din terenul pe care este amplasat muzeul, dar si mai multe cladiri intre care si Cula Cornoiu, in jurul careia a luat fiinta, au fost retrocedate mostenitorului (stabilit in Franta) fostului proprietar. A primit si un conac, un turn de apa si casa slugilor, toate construite in 1927, precum si alte 16 case si pivnite taranesti din lemn, toate fiind in patrimoniul muzeului.
Pentru mutarea lor pe actualul teren al muzeului costurile sunt uriase, ceea ce a dus la discutii cu actualul proprietar pentru a gasi o forma de parteneriat. Deocamdată partea din muzeu retrocedată este inchisa cu gard si poarta de acces incuiata, astfel ca nu mai este admis accesul turistilor.
Si cum eu sunt “intelectuala” casei, am avut placerea sa scriu in cartea de onoare a muzeului.
Dupa care m-am odihnit pe o banca comoda de ….. piatra.
Sincer, costul biletului este foarte mic in comparatie cu valoarea istorica a celor expuse, precum si a costurilor de intretinere a domeniului. Am platit 2,8 lei taxa de intrare si 14 lei pentru fotografiat.
Am trecut pe aici de foarte multe ori in drum spre Tg Jiu si nu am vizitat muzeul pana astazi. Credeti-ma, merita sa va opriti, sa platiti, sa intrati si sa-l vizitati. In plus, doamna care va insoteste este foarte amabila si ofera explicatii amanuntite asupra fiecarui exponat.
Comentarii