Londra este unul dintre orasele care trebuie sa figureze pe lista de calatorii a fiecaruia, indiferent de natie… Chiar daca sentimentul de superioritate al londonezilor irita de multe ori sau chiar provoaca enorme resentimente, capitala “land of angles” (England) continua sa atraga, precum un magnet, sa domine si sa prospere

Ceea ce impresioneaza, in general, in Londra si, de fapt, in toata Anglia sunt curatenia, punctualitatea englezilor, ordinea si respectul, pe care il au pentru ceilalti, amabilitatea cu care esti intampinat oriunde. Daca esti amator de masini sport, se pare ca aici ai posibilitatea de a vedea si admira unele dintre cele mai deosebite modele ale genului.

Aflata pe meleaguri londoneze, “my visiting trip” a debutat cu Big Ben, emblema Londrei. Chiar alaturi se afla Palatul Westminster, cunoscut si sub denumirea de Casele Parlamentului, iar vis-à-vis este London Eye, cunoscuta si ca "Roata Mileniului".

Drumul m-a condus, mai departe, la British Museum, unul dintre cele mai importante muzee ale lumii, in Piccadilly Circus, o intersectie faimoasa, in West End, la Buckingham Palace, resedinta londoneza a reginei, o atractie majora pentru turisti. In fata palatului, statuia memoriala, dedicata reginei Victoria.

Tower Bridge, in a carui proximitate se afla Tower of London, fosta resedinta regala, fortareata si inchisoare - este deschis publicului, atractia principala constand in colectia de bijuterii regale, Crown Jewels.

Am ajuns si in Hyde Park, parc regal, impartit in doua de lacul Serpentine si continuat de Kensington Gardens. În această pădure, până prin 1850 au trăit căprioare, iar astăzi, locul poarta denumirea de "plămânii Londrei", datorită faptului că cele 140 de hectare de arbori curăţă aerul de fum şi de alti poluanti. Parcul este asociat unor manifestatii diverse. "Coltul vorbitorilor" constituie o tribuna neoficiala, unde oricine poate tine discursuri pe orice tema.

Trafalgar Square, o piata in centrul Londrei, ce comemoreaza batalia de la Trafalgar, victoria navala a britanicilor in razboaiele napoleonice. In centrul ei se afla statuia Amiralului Nelson, avand la baza patru lei sculptati in bronz si doua fantani, ce privesc catre National Gallery, galerie de arta, gazduind picturi vest – europene, datand din anii 1250-1910.

Catedrala Sf. Paul, opera a secolului al 17-lea, este, in prezent, resedinta Episcopului de Londra. London Aquarium, la poalele London Eye, adaposteste cam o mie de specii de pesti. Si, “the last, but not the least”, Muzeul Madame Tussaud’s, unul dintre cele mai celebre muzee din lume, prezentand figuri de ceara ale unor personalitati din lumea intreaga. Iar, “pour la bonne bouche”, am incheiat seara urcandu-ma intr-un double decker.

Bucataria britanica este, adesea, ridiculizata si considerata invechita, prea conservatoare si lipsita de imaginatie. Preparatele traditionale au la baza carnea de vita, miel, peste, porc si pui si sunt servite mai ales alaturi de cartofi sau alte legume - piure de morcovi, de nap dulce.

La fel de traditional este si sosul de hrean, sosul de marar, sosul de frunze verzi de menta, toate preparandu-se, neaparat, cu smantana. Si, bineinteles, niciodata nu lipseste celebrul mustar englezesc sau la fel de celebrul sos Worcestershire. In centrul preparatelor se afla si pestele. Sub forma de “Fish and Chips”, acesta se mananca in tot regatul. Mari crescatori de oi si de vite, englezii sunt si amatori, la fel de mari, de branza, printre cele mai celebre etichete numarandu-se: Cheddar, Cheshire si Stilton.

Clima ostila, cerul intunecat, ploaia marunta si rece le-au stimulat imaginatia, ei creand "comfort food", mancare menita sa-ti dea senzatia de bine si confort. Budincile englezesti pot fi garnituri pentru fripturi sau pot fi deserturi delicioase, precum budincile de paine, de ciocolata, de mere si mure, de lamaie. Ele pot aparea si sub forma de sufleuri de vanilie, de scortisoara sau de ciocolata.

Noaptea, chipul Londrei, «metropola care nu doarme niciodata», se schimba, iar farmecul ei devine farmecul unei femei cochete, care, asa cum este aranjata, poate face fata atat unei dezlantuiri frenetice intr-un club, cat si unei cine romantice intr-un restaurant elegant.

Primul club in care am intrat a fost unul exclusivist - «Café de Paris», frecventat de Maddona, Robbie Williams si alte vedete. Nu am avut norocul sa intalnesc vreun star, atunci cand am dansat acolo, dar am vazut lume buna, femei elegante, preturi exorbitante, o atmosfera de club select si toalete unisex. M-a surprins foarte tare muzica, una mai degraba de discoteca decat specifica unui club. Preturile foarte mari (rezervarea unei mese de 4 persoane cu consumatie obligatorie era 1.000 de lire) nu impiedicau lumea sa stea la rand in fata clubului.

Ora 11:00 este ora cand pub-urile se inchid, chiar si in week-end! Asa ca, de cele mai multe ori, se formeaza cozi civilizate in fata cluburilor sau a discotecilor. Oricat de influentati de alcool ar fi si chiar daca sunt «la distractie», englezii nu uita de politete! In cluburile londoneze, intalnesti oameni de tot felul. Majoritatea tineri, imbracati ca pentru o iesire in oras, insa nu de o eleganta care sa-ti sara in ochi, femei pentru care stilul inseamna sandale cu toc chiar si in noiembrie, barbati care se lasa agatati, oameni de toate natiile, de la indieni pana la negri...

Cazarea a fost la hotelul IBIS EARLS COURT 3*, situat intr-una din cele mai cunoscute zone ale Londrei, la cateva minute de mers pe jos de Centrul de Expozitii Earls Court si in imediata apropiere a statiei de metrou West Brompton. Un hotel bun, recent renovat, raspunzand tuturor exigentelor aferente categoriei de 3 stele. Un loc unde atat turistii, cat si oamenii de afaceri pot gasi liniste si confort, ramanand, in acelasi timp, conectati la ritmul metropolitan al Londrei.

Pret estimativ al calatoriei: 5 zile – 1.000 £.

Mai jos, imagini din sejurul meu la Londra.