Europenii iubesc mancarea, bauturile si rasfatul oferit intr-un centru spa. Aceste complexe sunt parte din viata fiecaruia, unul dintre cele mai bune moduri de a te relaxa. Majoritatea spa-urilor europene sunt amplasate in cladiri vechi de secole si au beneficii geotermale. Urmatoarele spa-uri sunt cele mai cautate si apreciate de pe intregul continent.

1. Laguna Albastra - Islanda

Laguna Albastra-Islanda

Statiunea balneara "Laguna Albastra" este una dintre cele mai vizitate si mai fotografiate atractii turistice din Islanda. Spa-ul este amplasat pe un camp de lava in Grindavik, Peninsula Reyjanes, la 13 km de aeroportul international Keflavik. Laguna a fost creata de om, datorita scurgerilor de la centrala electrica Svartsengi din apropiere, care pompeaza apa geotermala incalzita, de la aproximativ 2 km subteran. Apele sunt bogate in minerale si au o temperatura medie de 40°C, pe tot parcursul anului, chiar si in conditii de inghet. Laguna este prevazuta cu sauna, bai cu aburi redirectionati dintr-o pestera de lava si masaj la cascada.

Laguna Albastra-Islanda 1

2. Baile termale Szechenyi – Budapesta, Ungaria

Baile termale Szechenyi – Budapesta, Ungaria

Este unul dintre cele mai mari complexe de baie din Europa si prima baie termala din partea pestana a orasului. Izvorul termal a fost descoperit in anul 1879 si este cel mai adanc si mai cald izvor din capitala, are o temperatura de aproximativ 74-75 °C. Cladirea baii a fost construita in stil neobaroc in anul 1913 iar bazinul de inot dateaza din anul 1927. Datorita temperaturii apei şi a partii in aer liber a baii, aceasta este foarte populara si in timpul iernii, fiind o destinatie ideala pentru spa si wellness.

Baile termale Szechenyi

3. Varazdinske Toplice – Croatia

croatia_hrvatska_varazdin_toplice0001

Varazdinske Toplice este cea mai veche statiune spa din Croatia, situata la 60 km de Zagreb. Centrul spa Varazdin este cunoscut pentru izvoarele naturale cu apa termala si o temperatura de 58 ° C. Apa este bogata in fluor si sulf, o compoziție care, in combinatie cu alte ingrediente s-a dovedit a vindeca cu succes tulburari neurologice, reumatice, boli ale sistemului locomotor ortopedice si alte conditii traumatice. Centru spa dispune de programe medicale si de wellness cu accent pe terapii termo si hidro care sunt aplicate in 2 piscine in aer liber dar si in 3 piscine interioare. Exista si facilitati pentru electroterapie, centru de fitness, solar, sauna si numeroase terenuri de sport.

Varazdinske Toplice

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.