Islanda se poate lauda cu o multime de cascade frumoase. Datorita pozitiei ei langa langa Cercul Arctic muntii sunt acoperiti de ghetari uriasi care, topindu-se vara, hranesc multe rauri. Aceste fluxuri de apa cad peste relieful vulcanic dand nastere multor cascade, unele aflate in pesteri, ori inconjurate de coloane de bazalt, ascunse in defilee, fiecare oferind o experienta unica turistilor.

Seljalandsfoss, situata in sudul Islandei, este una dintre cele mai frumoase cascade din lume. “Foss” in limba islandeza inseamna cascada. Are o inaltime de 60 m, iar spectacolul pe care il ofera calatorului este greu de egalat. Prin spatele cascadei trece o poteca, astfel ca puteti surprinde imagini memorabile de dupa panza de apa a cascadei.

Cum ar fi sa surprindeti curcubeul intr-o zi cu soare sau apusul?… Breathtaking!

Nu departe de Seljalandsfoss se afla o alta cascada, Gljufrabui, mai putin inalta (40 m), dar nu mai putin spectaculoasa. Este mai putin cunoscuta si asta pentru ca se ascunde in spatele unui defileu. Pentru a vedea cascada trebuie sa intrati in defileu, dar aveti nevoie de niste bocanci care sa nu alunece si o haina de ploaie, care sa va protejeze de burnita.

Urmatoarea cascada, Skogafoss, este la 30 km distanta de Seljalandsfoss. Cascada are 60 m inaltime si 25 de metri latime si puteti merge pe jos pana la ea. Trebuie doar sa urcati scarile ce duc pana sus, pe dealul de deasupra ei si de acolo o puteti admira in voie. Senzatia pe care o ai aproape de o cascada asa puternica este coplesitoare.

Svartifoss, o alta cascada impresionanta, in SE Islandei, in Parcul National Skaftafell, parte a Parcului National Vatnajokull. Numele ei, in traducere, inseamna “Cascada Neagra”, datorita contrastului dramatic dintre caderea de apa si coloanele de bazalt hexagonale intunecate din jur.

Gullfoss numita "Cascada de Aur" este una dintre cele mai cunoscute atractii ale Islandei, impreună cu izvoarele geotermale Geysir si Parcul National Thingvellir. Apele furtunoase ale cascadei, formata pe raul Hvita, se prabusesc cu putere intr-o crevasa adanca de 32 m.

Sursa foto: desktopimages.org, guidetoisland.is