Cetatea Medievala Sighisoara a fost fondata de catre sasi in secolul al 12-lea si este unul dintre cele mai frumoase si mai bine conservate orase medievale din Europa. Initial a fost cunoscuta sub numele de Castrum Sex si a fost consolidata si extinsa in secolul al 15-lea. Numele de Sighisoara a fost observat prima data intr-un document scris de catre Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, in anul 1431.

Sighisoara nu a fost unul dintre cele mai mari sau mai bogate orase sasesti din Transilvania insa a devenit unul dintre cele mai populare. O plimbare pe strazile deluroase ale orasului, scarile abrupte, turnurile, casele care si-au pastrat arhitectura originala te fac sa te simti ca si cum ai fi facut un pas inapoi in timp.

Principalele obiective turistice:

  • Cetatea Sighisoara - A fost bastion militar si politic iar intre secolele 14-16, sasii si maghiarii au construit turnuri in jurul zidurilor cetatii pentru a proteja orasul de raidurile turcilor. Turnurile erau folosite pentru depozitarea alimentelor si munitiei iar ferestrele erau folosite pentru tragerile cu tunul sau sagetile.
  • Piata Cetatii - Se afla chiar in centrul cetatii, de aici se poate ajunge foarte usor catre principalele atractii ale orasului. In trecut se organizau targuri de artizanat, expozitii publice si procese de vrajitorie.

  • Turnul cu Ceas- Este principalul punct de atractie al Cetatii. Constructia turnului a inceput in a doua jumatate a secolului 14 si a continuat pana in secolul al 16-lea. In urma unui incendiu din anul 1676, artistii austrieci au reconstruit acoperisul turnului in stilul baroc, adaugand dale colorate, in aceasta forma aflandu-se si astazi. Turnul cu Ceas a servit ca loc de adunare pentru Consiliul Local pana in anul 1556 iar din anul 1899, gazduieste Muzeul de Istorie.

  • Biserica Manastirii Dominicane - Prima atestare intr-un document a fost in anul 1298, ca fiind parte a unui asezamant monarhal dominican. Din anul 1556, a devenit principala biserica luterana a sasilor. In interiorul bisericii pot fi admirate obiecte artistice de valoare sculptate sau din bronz dar si covoare orientale.

  • Casa Dracula- Situata in Piata Cetatii, in apropiere de Turnul cu Ceas, este casa unde Vlad Tepes s-a nascut (1431) si a locuit cu tatal sau, Vlad Dracul, pana in anul 1435 cand s-au mutat la Targoviste. In prezent, la parterul casei exista un restaurant iar la primul etaj se afla Muzeul de Arme.

  • Scara Acoperita -Scara acoperita sau "Scara scolarilor" a fost construita in anul 1642 si avea 300 de trepte. A fost acoperita pentru protejarea copiilor, care mergeau pe acest drum catre liceul J. Haltrich. In urma modificarilor din anul 1849, au mai ramas 175 de trepte.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.