Lumea e strabatuta de milioane de kilometri de drumuri sapate in munte, adesea greu de urmat, drumuri de coasta, drumuri ce sfarsesc sinuos, prabusindu-se parca, in apele oceanelor, urmarind peisaje care iti taie respiratia, altfel mereu. In continuare am prezentat 8 drumuri din intreaga lume care pur si simplu te indeamna sa urci in masina si sa pornesti in aventura vietii. Haideti sa le descoperim impreuna.

1. Overseas Highway, Florida, SUA

Autostrada uneste orasul Miami cu lantul de insule ce se intinde spre capatul de sud-est al Floridei, pe o distanta de peste 100 mile si cu ajutorul a 42 de poduri. O adevarata aventura pentru turistii dornici sa descopere peisajul de vis al zonei, dar si o inginerie incredibila. Autostrada a fost deschisa in anul 1938 si urmeaza traseul primei cai ferate construite pe coasta de est a Floridei, iar pe unele portiuni ajunge la o inaltime de 20 metri fata de nivelul oceanului.


Overseas Highway

2. Iroha-zaka, Japonia

Este o sosea serpuita cu 48 de curbe si face legatura intre Nikko Central și Oku-Nikko. La fiecare cotitura se afla cate o litera din alfabetul japonez antic.


Iroha-zaka, Japonia

3. Atlantic Road, Norvegia

Drumul este foarte spectaculos datorita faptului ca urca si coboara pe un teren cu o suprafata neuniforma oferind senzatia de mare involburata, pe aproximativ 8 km. Atlantic Road face legatura intre localitatile Molde și Kristiansund si e una dintre cele mai populare atractii turistice din Norvegia, pentru ca rar ai aici ocazia sa mergi pe un drum de coasta. In zilele cu vreme frumoasa poti avea norocul sa vezi balene si foci prin preajma.


Atlantic Road, Norvegia

4. Trollstigen, Norvegia

Acest drum strabate muntii in regiunea Rauma, este foarte ingust, cu 11 viraje ac de par si strabate cateva cascade incredibile. Cuvantul "Trollstigen" in traducere inseamna "Scara Trolilor" si este una dintre cele mai mari atractii din Norvegia.


Trollstigen, Norvegia

5. Trecatoarea Los Caracoles, Chile/Argentina

Aceasta portiune de drum este parte din granita impartita de Chile si Argentina, pe o lungime de 30 km. Drumul este folosit de camioane si vehicul grele care in departare par niste melci ce urca incet panta iar de aici si numele soselei, Trecatoarea Melcilor.


Trecatoarea Los Caracoles, Chile/Argentina

6. Soseaua Transalpina, Romania

Soseaua Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania, 2.145 metri in Pasul Urdele. Transalpina traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului, intre care se afla si leaga localitatea Saliste din judetul Sibiu de localitatea Novaci din judetul Gorj.


Soseaua Transalpina, Romania

7. Tunelul Guoliang, China

Tunelul Guoliang este unul dintre cele mai abrupte drumuri din lume. Va vine a crede sau nu, acesta a fost construit de 13 localnici din satul Guoliang, prin Muntii Taihang in numai 5 ani, pentru a face legatura intre satul lor si restul provinciei Henan, China. Drumul sapat in munte are o lungime de 1.200 metri, 5 metri inaltime si 4 metri latime, ceea ce il face accesibil atat turistilor care vor sa-l parcurga cu piciorul, cat si mijloacelor de transport. Inainte de 1972, localnicii aveau de parcurs un urcus istovitor pe 720 de trepte sapate in stanca. Se spune ca satenii ar fi vandut capre si plante pentru a-si cumpara uneltele cu care au sapat tunelul.


Tunelul Guoliang, China

8. Drumul Lysebotn, Norvegia

Drumul Lysebotn incepe cu o prtiune de drum ingusta care urca zidurile abrupte ale fiordului Lysefjord din Norvegia. Include 27 de viraje ac de par si un tunel de 1,1 km care are trei serpentine in interior.


Drumul Lysebotn, Norvegia

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.