Povestim azi despre obiective turistice din Madrid. Dar vreau sa va spun de la inceput ca pentru mine Madridul a fost o revelatie. Ca banii pe care-i gasesti din intamplare in buzunarul unui sacou prin fundul dulapului. Adica nu stii de ei si nu-ti pasa. Dar cand ii gasesti ... ce bucurie! Asa a fost si cu vacanta la Madrid.

Ca l-am vizitat vreme de 6 zile a fost o intamplare. Adica prin februarie mi s-a pus pata ca eu trebuie sa-mi clatesc creierii undeva departe de lumea ce o stiam. Am gasit cazare pe booking.com si norocul s-a tinut de noi. Am rezervat camera la un hostel (12 Rooms), care de fapt avea conditii foarte bune la preturi foarte mici, 40-50 de euro pe noapte pentru o "dublă" (unde mai pui ca receptionera si fata care facea curat in camere erau romance). Il recomand tuturor care-si doresc conditii mai mult decat decente (camera se curata zilnic, baie in camera, minibar cu apa+suc+vin zilnic, calculator in camera) in centrul Madridului, la 2 minute de Puerta del Sol. Si, in plus, in pretul camerei intra un tur pietonal al Madridului gratis si un discount generos la un super show de flamenco.

hostel-madrid

Dar, ia sa vedem noi ce se poate vizita in Madrid. Mai intai piata Puerta del Sol. Este un loc super aglomerat, ce forfoteste la toate orele zilei si noptii. Acolo gasesti protestatari, politie, saltimbanci, trecatori, turisti, gura-casca si multi altii. E centrul Madridului, pentru ca de aici pornesc radial mai multe strazi ce fac parte din sistemul de strazi al Madridului. De fapt aici gasesti si piatra care atesta ca-i Km 0.

puerta del sol (3)

In piata Puerta del Sol se gaseste monumentul care e simbolul heraldic al orasului, si care contine un urs si un copac (madrono)

puerta del sol (2)

De asemenea, statuia lui Carlos al III-lea, numit si "El rey alcalde", adica regele primar.

puerta del sol

O alta cladire interesanta e cea a vechiului oficiu postal, care acum e sediul presedintelui regiunii autonome Madrid. Are niste ornamente tare frumoase si un turn cu clopot. Acest clopot bate la trecerea dintre ani, iar traditia (Las doce uvas de la suerte) spune ca pentru a fi sanatos si prosper in anul care vine, trebuie sa mananci cate o boaba de strugure la fiecare bataie (in total 12 boabe).

puerta del sol (9)

puerta del sol (4)

Vis-a-vis, pe cealalta parte a pietei, sunt tot felul de magazine si hoteluri. Mie mi-a placut in mod deosebit un magazin de evantaie ...

puerta del sol (5)

Si holul de intrare al unui hotel, care era plin de fotografii vechi cu orasul.

puerta del sol (7)

Dupa ce am vizitat Puerta del Sol, o luam agale pe Carrera de San Jeronimo, catre Muzeul Prado. Aici am vazut unde se intruneste Congreso de los Diputados. O superba cladire in stil neoclasic, construita in jurul anului 1850. Pe frontispiciu e o sculptura foarte frumoasa, reprezentand Spania care devine un stat constitutional. Din pacate, atunci cand am fost eu cladirea era in renovare, asa ca n-am putut s-o vad foarte bine.

muzeul-prado

DSC_0013

Aproximativ vis-a-vis e o piateta cu statuia lui Cervantes.

cervantes

Continuand plimbarea, se ajunge la Fuente de Neptuno (fântîna lui Neptun).

fantana-Neptun

fantana-Neptun-2

Daca treci starada si o iei la stanga, pe strada Paseo del Prado, dai peste o piateta ingradita, numita Plaza de la Lealtad. Aici se gaseste monumentul celor morti pe 2 Mai 1808, atunci cand populatia Madridului s-a ridicat impotrica ocupatiei franceze. In onoarea lor e aprinsa acolo o flacara vesnica.

DSC_0030

Cand am fost noi in vacanta la Madrid, lucratorii din domeniul medical pusesera de o manifestatie, nemultumiti fiind de conditiile de munca.

DSC_0026

Dar sa ne intoarcem incetisor spre Prado, ca noi am venit sa uitam de toate necazurile :) Asa arata intrarea in muzeul Prado.

muzeul-prado

Pentru muzeul Prado trebuie sa aveti cel putin o jumatate de zi, pentru ca aici sunt colectii foarte multe si foarte frumoase.

Continuand plimbarea pe langa Prado, se ajunge la Biserica San Jeronimo el Real, o biserica in stil gotic construita in secolul al XVI- lea si care e foarte legata de regalitatea spaniola. Aici a fost incoronat Juan Carlos, precum si alti fosti regi ai Spaniei. Biserica se poate vizita atunci cand nu e slujba.

IMG_6463

IMG_6468

Mergand in sus, pe langa biserica, se ajunge la cel mai mare si mai frumos parc din Madrid, numit El Buen Retiro. De fapt, e o gradina imensa unde va puteti relaxa si plimba in voie. De asemenea, in parcul Retiro sunt si multe lucruri de vizitat, dar despre ele o sa va povestesc intr-un alt articol.

parcul-retiro-madrid

Dupa ce iesiti din parc, nu uitati sa vizitati Plaza de Cibeles, o piata cu o arhitectura superba formata din patru cladiri: Banca Spaniei

banca-spaniei

Palatul Linares

palatul-linares

Palatul Cibeles

palatul-cibeles

... si Palatul Buenavista. In mijlocul pietei o sa vedeti fantana Cibeles, numita asa dupa zeita romana Ceres a fertilitatii ...

cibeles-madrid

... si o vedere panoramica

cibeles-madrid

Pe langa cele pe care vi le-am povestit aici mai sunt multe alte obiective turistice in Madrid, locuri de vizitat daca esti intr-o vacanta mai lungă: Palatul regal, Gara Atocha, Muzeul de Arta Reina Sofia, Muzeul Thyssen. Dar despre ele intr-un alt articol :)