Daca va ganditi sa va faceti vacanta la Madrid, neaparat sa mergeti si in una din cele mai frumoase piete de acolo: Mercado de San Miguel.

Mercado San Miguel a fost construita pe ruinele unei biserici care a ars in 1790. In 1916, cand a fost data in folosinta piata, era una din putinele piete acoperite, foarte moderna si spatioasa pentru timpul acela. Avea acoperisul din lemn, podelele din granit si ramele geamurilor din fier. Pentru inceput era o piata de peste. In timp s-a degradat destul de mult si pe la sfarsitul secolului 20, cazuta in dizgratie, era gata-gata sa fie demolata. Se pare ca nu putea sa faca fata concurentei cu marile lanturi de supermarketuri :(

Spre bucuria multora, in 2003 piata a fost salvata de un grup entuziast, "El Gastrónomo de San Miguel", care a cumparat-o si a revigorat-o. In 2009, Mercado de San Miguel si-a inceput a doua tinerete, iar in februarie 2013, cand eu am vizitat-o, pot sa va spun ca era infloritoare. Un fel de "La Boqueria" a Madridului

Pentru ca e foarte aproape de Plaza Mayor, este foarte apreciata de turisti si foarte la indemana lor. Dar Mercado San Miguel nu e o piata in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca aici n-ai sa gasesti prea multe fructe, legume sau condimente. Este un loc unde madrilenii si turistii se intalnesc sa manance tapas (mici si variate antreuri, foarte gustoase) si sa bea un pahar de vin sau o bere, sa vorbeasca si sa socializeze. In timpul zilei nu gasesti foarte multa lume in ea, dar seara, in jurul orei 23, e arhiplina. Asta pentru ca, am observat, spaniolii obisnuiesc sa ia cina la ore foarte tarzii.

Dupa cum vedeti, oamenii stau in picioare, sprijiniti de tejghele, totdeauna in grupuri, vorbesc mult, beau vin si mananca tapas. Atmosfera e destinsa, toti sunt calmi si prietenosi, gata sa-i zambeasca turistului care se trezeste sa-i fotografieze in timp ce mananca :D

Si sa stiti ca aici se mananca bine si variat. In primul rand, sunt foarte multe tejghele cu peste si fructe de mare. Le poti cumpara proaspete sa le gatesti acasa sau poti manca acolo diverse tapas cu fructe de mare.

Spaniolilor le plac mult si combinatiile masline- pește

Daca nu va e prea foame, puteti ciuguli cateva alune. O sa gasiti o groaza de sortimente. Poate nu stiati ca Spania e al doilea cel mai mare cultivator de migdale din lume.

Dar porcul e la mare cautare. Daca voi credeati ca numai la noi se mananca jumarile, va inselati ;)

In final, delectarea maxima e la raioanele de dulciuri. Va rog inainte de a vedea fotografiile sa mergeti sa beti un pahar de apa :D

Si, in final, sa vi-l prezint pe prietenul nostru de la taraba de dulciuri. :)))

Sa va spun si preturile, ca sa va faceti o idee: maslinele 1-2 euro/bucata, alunele 1- 4 euro/ suta de grame, prajiturile 1-3 euro/bucata, fructele de mare cam 4 euro portia.

Sa nu uit sa va dau si adresa pentru Mercado San Miguel, ca sa mergeti la sigur: Plaza de San Miguel, Madrid, Spain (in apropiere de Plaza Mayor)