Biserica Real Concepcion de Calatrava, parte a fostei Manastiri Regal Concepcion, construita de Philip al IV lea al Spaniei, se afla situata pe Calle de Alcala numarul 25, in Madrid.

Cine pargurge aceasta strada intre Puerta de Sol si Teatrul Alcatraz va intalni si aceasta biserica. Biserica este construita in stil baroc dupa proiectul arhitectului Fray Lorenzo de San Nicolas in anul 1670 si finalizata de arhitectii Isidro Martinez si Gregorio Garrote in anul 1678.

Manastirea a fost distrusa în timpul revolutiei din 1868 si singura cladire pastrata este biserica.

calatrava-madrid (1)

Exteriorul bisericii a fost renovat in stil renascentist de catre Juan de Madrazo în 1858 din ordinul lui Francisc de Assisi.

Biserica este construita in forma de cruce latina, cu transept si un dom, constand dintr-un tambur cu opt ferestre, patru deschise si patru oarbe.

calatrava-madrid (3)

Exteriorul este placat cu teracota roz. Edificiul are trei portaluri: doua pe aripile laterale, care asigura accesul in curtea interioara, si unul central, care asigura accesul in biserica. Deasupra portalului principal se afla rozeta cu Crucea de Calatrava apartinand Ordinului Militar cu acelasi nume, fondat în secolul al XII-lea cu scopul de a apara peninsula Iberica de atacurile musulmane si maure in timpul Reconquista. Pilastri si corniste cu stucaturi separa portalurile de ferestre.

Deasupra portalului principal, intr-o nisa, se afla statuia Imaculatei, opera lui Sabino Medina. De o parte si de alta a rozetei se afla alte doua nise care adapostesc statuile lui San Raimundo de Fitero, opera lui Andres Rodriguez si pe San Diego, opera lui Velázquez de José Pagniucci. Toate statuile au fost montate in secolul al XIX-lea, atunci cand a fost renovata fatada bisericii dandu-i-se aspect renascentist.

calatrava-madrid (4)

Interiorul bisericii este bogat decorat. Altarul principal este realizat de Jose Benito de Churriguera, intre anii 1720 - 1724, în stil baroc, care include mai multe coloane canelate cu frunze de acant, ghirlande si perdele. Acest altar este singura lucrare a lui Churriguera în Madrid.

calatrava-madrid (5)

Pe langa altarul principal, aici vom gasi mai multe capele dedicate pentru patronii diverselor bresle sau fratii.

Biserica este deschisă între orele 8-13 și 18-20. Cum se ajunge la Biserica Calatrava? Cu metroul (stația Sevilla, linia 2) sau cu autobuzele (1, 2, 3, 5, 9, 14, 15, 20, 27, 37, 40, 45, 46, 50, 51, 52, 53, 74, 146, 150, 202).