În această primăvară, adică abia în al treilea city-break la Istanbul, am reușit să văd una dintre cele mai stranii atracții turistice ale acestui superb oraș. Este vorba despre Bazilica Cisternă, despre ansamblul care, pe vremuri, alimenta cu apă palatul sultanului și clădirile din jur.

Există o mulțime de astfel de construcții în zonă, dar Basilica Cisternă (Yerebatan Sarayi) este cea mai somptuoasă. A fost construita pe timpul Imparatului Justinian I (552-565 dHr) pentru alimentarea Constantinopolului si a Palatului Imperial din acea vreme, iar intrarea este chiar în fața vestitei Hagia Sofia, într-o clădire mică de lângă stația de tramvai. Accesul e permis zilnic între orele 9-18:30 și costă 10 lire turcești (aproximativ 5 euro).

vacanta-istanbul-bazilica-cisterna (14)

I se mai spune si "Palatul Subteran" sau "Palatul scufundat" din cauza coloanelor de marmura care se ridica din apa si par infinite, parca ar fi o padure... Edificiul si-a luat denumirea de bazilică datorita faptului ca in vecinatatea imediata se afla Bazilica Illius. Cisterna este o constructie rectangulara foarte mare, avand 140 de metri lungime si 70 de metri latime!

Pentru a patrunde inauntrul cisternei se coboara 52 de trepte. Exista 336 de coloane de 9 metri inaltime, aflate in mijlocul rezervoarelor de apa, sustinand plafonul cu bolti si arcade. Aceste coloane au fost ridicate cu distante de 4,80 m intre ele, pe 12 randuri, fiecare cu 28 de coloane.

vacanta-istanbul-bazilica-cisterna (5)

Marea majoritate a acestor coloane, sculptate din diferite varietati de marmura, au apartinut vechilor constructii din Constantinopol. Nu toate capitelurile coloanelor sunt la fel. 98 dintre capiteluri sunt in stil corintic, iar restul in stil doric. Peretii cisternei sunt rezistenti la foc, au o grosime de 4,80 m si sunt captusiti cu un mortar rezistent la apa.

vacanta-istanbul-bazilica-cisterna (4)

Alimentarea ei se facea din izvoarele din padurea Belgrad, situata la peste 20 km distanta. Din centrul de distribuire a apei Egrikapi, apa traversa apeductul lui Valens si apeductul Maglova (construit in timpul Imparatului Justinian). Cisterna are o suprafata totala de 10.000 metri patrati si o capacitate de 80.000 metri cubi de apa.

vacanta-istanbul-bazilica-cisterna (7)

În palatul scufundat s-au turnat și câteva scene din al doilea film al seriei James Bond, "From Russia, with love"

Majoritatea coloanelor din Bazilica Cisterna sunt cilindrice,exceptia fac cateva care sunt paralelipipedice(cu muchii) si alte cateva canelate. In partea din spate a cisternei, in coltul de N-V, sunt doua coloane care au ca baza (piedestal) un cap de Medusa (Gorgona) sculptat. Ele sunt capodopere ale sculpturii romane.

vacanta-istanbul-bazilica-cisterna (13)

Bazilica Cisterna a fost renovata in mai multe randuri de municipalitate dupa declararea Republicii Turcia. Dupa ce a fost curata de noroi, ea a fost deschisa marelui public in anul 1987.Vizitatorii cisternei sunt insotiti, in plimbarea lor pe aleile din coloane, de pesti care serpuiesc nestingheriti in apa si de o muzica dulce care nu inceteaza niciodata.

vacanta-istanbul-bazilica-cisterna (10)