Am trecut de atatea ori pe langa Culele de la Măldărești si nu le-am vizitat pana la inceputul acestei toamne cand am reusit sa ajung. Zaream mereu pe marginea drumului un indicator cam vechi si indoit, ce-i drept, care indica drumul catre culele boieresti. Dar ba eram grabita si nu aveam timp, ba era tarziu, ba ziceam ca le vad data viitoare cand mai trec si uite asa au trecut ani...

Culele boieresti se afla in comuna valceana Maldaresti, la vreo 3 km de Horezu si se intra de pe DN 65C, iar pana sa ajungi la ele, te abati pe un drum laturalnic unde de-o parte si de alta sunt numai case si casute frumoase ale localnicilor, copaci si pomi fructiferi, animale priponite, un satuc linistit.

Dicționarul explicativ român: CÚLĂ, cule, s. f. 1. Clădire în formă de turn, cu baza dreptunghiulară (care servea, în trecut, și ca loc de apărare). 2. (Înv.) Turn circular; cupolă, boltă. ♦ Turn boltit în palatul domnesc, în care se păstra vistieria; p. ext. vistierie, tezaur. 3. (Înv.) Beci boltit; subterană. 4. (Înv.) Conac boieresc, casă (fortificată) a proprietarului unei moșii.

Era intr-o zi de luni cand am vizitat ansamblul monumental si nu m-am gandit ca e posibil sa fie inchis (de obicei, lunea sunt inchise toate muzeele). M-am riscat si m-am indreptat catre poarta. Da, era inchis pentru vizitare. Ne-a intampinat insa o doamna foarte amabila si am fost placut surprinsa sa aud ca putem vizita, ba chiar ne-a fost si ghid si ne-a lasat sa facem poze. Foarte draguta si amabila doamna!

Ansamblul de la Maldaresti cuprinde casa memoriala I. Gh. Duca si culele Duca si Greceanu. Mai este in zona si o biserica veche cu niste picturi exterioare deosebite ale Olgai Greceanu.

Va invit sa admirati cateva fotografii pe care le-am facut in interiorul casei memoriale. Paturi si cuverturi foarte vechi, covoare oltenesti, biroul lui I.Gh. Duca, dormitorul acestuia...

In fata casei memoriale Duca se afla cula Duca, construita in 1812 de catre Gheorghita Maldarescu. In 1907, un urmas al familiei Maldarescu a vandut cula lui I. Gh. Duca, de aceea este cunoscuta azi sub numele de cula Duca.

Cuvantul cula provine din limba turca ("kula") si se traduce "turn". Culele sunt de fapt niste constructii fortificate, specifice Olteniei si zonei de vest a Munteniei si au fost construite pe la inceputul secolului al XVI-lea de catre boieri, pentru a se apara de atacurile turcilor de la Dunare. Acestea sunt vopsite in alb si sunt din piatra. Specifice culelor sunt beciul solid, scara interioara si grinzile de lemn. Au in ziduri orificii pe unde erau scoase pustile, au pridvor si usi barate cu drugi de lemn.

Atmosfera pe care am gasit-o in cula reflecta in totalitate acele vremuri, iar obiectele dinauntru sunt marturie vie a mestesugurilor acelui timp. Am remarcat de asemenea, varietatea sobelor si niste accesorii orientale: o narghilea si o pereche de papuci turcesti.

Este si o gradina superba si linistita, in stil rustic, in preajma casei memoriale, unde puteti face un popas sa va odihniti. Inainte a vizita Cula Greceanu, m-am oprit acolo; m-am dat in leagan si am stat la buturugi. :)

Am traversat apoi drumul, la cula Greceanu, cea mai veche constructie de acest tip din Romania. In 1516, Nan Paharnicul a construit aici un turn de aparare contra atacurilor talharilor, iar in anul 1650, nepotul lui Nan Paharnicul, Tudor Maldar, ridica aici o casa fortificata, in jurul turnului.

Se spune ca Tudor Maldar era capitan in oastea lui Mihai Viteazul si ca la un moment dat a fost prins de tatari. Fiica hanului s-a indragostit de el si au fugit impreuna, ascunzandu-se la cula de la Maldaresti. Tudor Maldar i-a dat sotiei frumoasa casa, iar Maria, fiica jupanitei Eva, ultima urmasa a familiei Maldar (care fusese jefuita si ucisa intr-o noapte de talhari), a primit cula zestre la casatoria ei cu Gheorghe Greceanu. De aceea, cula este azi cunoscuta sub numele de cula Greceanu.

Se remarca stilul brincovenesc al constructiei, beciul cu ferestre lucrate in piatra perforata, gurile de tragere si ascunzatoarea foarte mica de la etaj in caz de pericol. Usa de stejar prin care se intra este inchisa cu o cheie veche de peste 200 de ani... La primul etaj se afla o camera ale carei bolti au fost pictate de Olga Greceanu in 1934, imaginile reprezentand portrete ale familiei Maldarescu. La al doilea etaj, se afla o frumoasa piesa de moilier, un unicat la noi in tara - o masuta zodiacala in care se zaresc sculptate cele 12 semne zodiacale.

Nu m-am putut abtine sa nu-mi fac o fotografie in curtea Culei Greceanu. Mult verde si foarte frumoasa si intinsa curtea!

Aici, la cula Greceanu, au fost filmate scene din peliculele "Drumul oaselor", "Trandafirul galben" si "Iancu Jianu". Din 1956 a fost muzeu, iar in 1967 a fost restaurata si deschisa din nou publicului. Astazi este revendicata, se pare, de mostenitori ai familiei Greceanu.

[box type="info"]Program de vizitare: Aprilie-octombrie, zilnic intre 10.00-18.00. Noiembrie-martie, zilnic intre orele 9.00-17.00. Lunea e mereu inchis[/box]

Va invit asadar, cand aveti drum prin aceste zone, sa faceti o incursiune in istoria frumoasei regiuni Oltenia, sa simtiti mirosul trecutului si sa va lasati purtati in alte veacuri demult apuse. Veti fi impresionati de frumusetea acestor locuri!

Cazare puteti gasi chiar la complexul muzeal. Informatii si rezervari la 0250/861510. Preturile sunt cat se poate de decente, va asigur.

Nu uitati sa vizitati si biserica cea veche despre care va vorbeam pe la inceputul articolului!