Castelul Peles este locul in care istoria se retraieste mereu. De cate ori ajung la Castelul Peleș, fosta resedinta de vara a Regelui Carol I, ma conectez la propriu-mi trecut, imi simt radacinile adanc infipte in paginile istoriei, descoperindu-mi mereu originile.

Frumusetea arhitecturii acestui castel, inaugurat în 1883, imi ofera intotdeauna un sentiment de nostalgie, de usor regret stiind ca acele vremuri sunt demult ascunse in negura trecutului, in valul zilei de ieri.

castelul-peles-sinaia (2)

Pelesul ramane pentru mine locul unde ma intorc cu drag si cu inima stransa de emotii, stiind ca aici au nutrit atatea planuri marete ce au condus la scrierea destinului atator milioane de oameni. Calcand pe acolo pe unde au calcat regi, regine, oameni prin ale caror vene curge sange albastru, simt ca sunt protagonista propriului meu basm. Simt ca sunt Cenusareasa ce a fugit la bal, intr-un castel elegant, plin de rafinament, ce emana prin toti peretii aer aristocratic, parfum imbietor de istorie si cantecul surd al razboaielor.

"Asta-i muzica ce-mi place", spunea odinioara Regele Carol I al României, eu pot modifica oarecum celebra fraza, spunand ca aici imi place sa cred ca poporul nostru merita apreciat, ca am avut un trecut stralucit, ce inca isi propaga succesele in urechile celor care inca mai aud frumosul.

Regele Carol I, la Peleș

Regele Carol I, la Peleș

Cred ca noi toti ar trebui să găsim timp pentru a ajunge aici din cand in cand. Inainte de toate, suntem romani si trebuie sa fim mandri de patriomoniul mostenit, de trecutul nostru deosebit si trebuie sa luptam pentru a creiona un viitor stralucit! ISTORIA CASTELULUI PELES

Si trebuie sa gasim timp si pentru a ne incarca sufletul cu imagini fantastice, imagini care contureaza panorama unica ce pare a intari frumusetea castelului Peles. Peisajele din jur iti scalda privirea in tonuri calde si parfumate cu miros de brad, iar varfurile muntilor ce strapung norii ne amintesc de faptul ca romanii sunt oameni inalti, semeti, plini de vitejie si curaj, oameni ce se inalta mereu, pe cele mai inalte culmi.

castelul-peles-sinaia (5)

Cat costa intrarea in Castelul Peles?

-Pentru expoziția de bază (parter): 20 de lei adulții, 10 lei pensionarii, 5 lei elevii și studenții. - Ultimul grup poate intra la ora 16:15.

-Pentru turul opțional, care include parter + etajul 1, prețurile sunt: 50 de lei adulții, 25 de lei pensionarii, 12,5 lei elevii și studenții. Ultimul grup intră la ora 15:15.

-Taxa foto: 32 de lei.

-Taxa de intrare include ghidajul in limbile romană, engleză, franceză, spaniolă şi italiană.

Mai multe detalii, pe site-ul oficial al Castelului Peles: www.peles.ro