Ma pot lauda cu faptul ca am vizitat destul de multe locuri frumoase din Romania. De la catune la statiuni arhicunoscute, de la case memoriale la palate. Cel mai mult m-a impresionat Castelul Corvinilor din Hunedoara (sau Castelul Huniazilor). Acest monument istoric are un farmec aparte, este unul dintre cele mai frumoase edificii medievale din Romania.

Pagina de istorie ne spune ca acest castel a fost construit in 1443 de catre Iancu de Hunedoara. Are 42 de incaperi si 2 poduri, dintre care unul de lemn, asezat pe 4 piloni peste paraul Zlasti.

castelul-corvinilor-hunazilor-hunedoara

Remarcabile sunt sala Cavalerilor, sala Dietei care servea fie ca loc al festivitatilor cu domnite si cavaleri, fie ca sala de judecata si intruniri pentru nobilime.

castelul-corvinilor-hunazilor-hunedoara

In Sala Cavalerilor veti vedea bustul lui Iancu de Hunedoara, care a fost mult timp tinut ascuns intr-unul din beciurile castelului din motiv ca acesta avea mustatile prea lungi si semanau mai mult a mustati de ungur. Ghidul ne-a spus ca la momentul respectiv s-a sugerat chiar sa i se taie aceste mustati cu bomfaierul! Pana la urma bustul a ramas intreg, la forma initiala.

castelul-corvinilor-hunazilor-hunedoara

castelul-corvinilor-hunazilor-hunedoara

In momentul in care intri in castel, vei fi cuprins de un sentiment specific acelor vremuri. Cel mai bine veti simti aceste lucruri in Camera de Tortura. Am fost foarte impresionat de felul in care este amenajata camera, de muzica de pe fundal, de figurinele care reprezinta modul in care erau torturati hotii, femeile necredincioase si cei care se lepadau de neamul lor.

castelul-corvinilor-hunazilor-hunedoara

Multe legende circula despre Castelul Huniazilor. Una dintre ele se refera la fantana pe care o gasiti in incinta castelului. Se spune ca turcilor luati ca prizonieri li s-a promis ca daca sapa in piatra si dau de apa vor fi eliberati. Dupa 10 ani de sapaturi, au dat in sfarsit de apa. Intelegerea nu a fost respectata insa, si in loc de eliberare, acestia au fost decapitati. Inainte de decapitare, unul dintre turci a scris in piatra: „Aveti apa, suflet nu“

castelul-corvinilor-hunazilor-hunedoara

O alta legenda spune ca in zidul gros al Camerei Dietei a fost zidit de viu un calugar care a fost prins spionand tot ce se intampla in aceasta camera. Nu stiu sa va spun daca este adevarat sau nu tot ce se spune despre acest loc, insa toate povestile si legendele, totul contribuie la atmosfera medievala, de poveste, in care pasesti de cum treci pragul Castelului Corvinilor.

In opinia mea, este cel mai bine intretinut si promovat castel din România. Aceasta promovare ar trebui sa treaca dincolo de granitele tarii. Primul pas a fost facut. Si ma refer aici la faptul ca, recent, Castelul Huniazilor a fost inclus in primele 10 “castele de poveste” din lume, in topul realizat de cei de la huffingtonpost.com

Program: 9-18 (mai-august), 9-17 (martie, aprilie, septembrie, octombrie), 9-16 (noiembrie-februarie). În zilele de luni, programul e 9-15.

Tarife intrare: 20 de lei pentru adulți, 5 lei elevi și studenți, 10 lei pensionari. Taxa foto: 5 lei. Taxa video: 15 lei. Ghid: 30 de lei. Mai multe detalii pe site-ul oficial, www.castelulcorvinilor.ro

CITEȘTE ȘI Castelul Corvinilor, cea mai mare construcție medievală civilă și militară din România