Daca in prima zi a calatoriei noastre pe meleagurile Moldovei am vazut cateva dintre cele mai frumoase manastiri din Tinutul Neamtului (cititi aici), ziua a doua am dedicat-o Capitalei Moldovei.

Ce poti face intr-o zi prin dulcele targ al Iesilor?

Pe primul loc in topul dorintelor noastre a fost Parcul Copou, pe care nu l-am mai vazut din copilarie, de cand mergeam in excursii cu scoala. Asa ca, am pornit-o la pas pe Dealul Copoului, admirand cladirile ce ne ieseau in cale, vechi case boieresti, probabil.

Intr-un exercitiu de imaginatie, vad lumea buna plimbandu-se pe alei, doamnele etalandu-si toaletele si bijuteriile, tinerii indragostiti marturisindu-si dragostea, in timp ce trasurile strabat in lung si in lat bulevardul, asemenea tramvaiului galben de astazi.

Iata-l si pe Eminescu, la umbra Teiului sau batran, de mai bine de 500 de ani. Putin mai incolo, Veronica Micle si bunul sau prieten, Ion Creanga.

Nu va grabiti sa iesiti din parc, arsita zilei e in toi, dar aici, la umbra copacilor seculari, e atat de bine…

La doi pasi pe acelasi bulevard se afla Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Am tinut sa va atrag atentia asupra ei, pentru ca este prima institutie de invatamant superior din Romania, fiind inaugurata in anul 1860, la scurt timp dupa Unirea Principatelor Romane. V-as sugera sa intrati in cladirea principala, in Sala Pasilor Pierduti si in Aula Magna, unde puteti admira picturile murale ale lui Sabin Balasa, “maestrul inorogilor si al siluetelor cosmice”. 300 metri patrati de picturi fantastice, carora artistul le-a dedicat 10 ani din viata!

Intrarea e gratuita si nici nu e nevoie de vreo programare.

In imediata apropiere se afla Casa Memoriala “Vasile Pogor”, fost sediu al Societatii Junimea, lucru pe care l-am aflat dupa ce am plecat din Iasi... Incerc sa ma consolez cu ideea ca mai exista si ziua de maine.

Noi ne-am continuat plimbarea pe Bulevardul Stefan Cel Mare si Sfant, fosta “Ulita Mare” a targului de demult, spre Palatul Culturii. Am facut un popas la terasa unui restaurant dragut, cat sa bem o limonada rece si ne-am amuzat lecturand meniul. Nu ezitati sa faceti cunostinta cu bucatele moldovenesti. :)

Cladirea Teatrului National “Vasile Alecsandri” se iveste dincolo de aleile unui parc, pe locul unde odinioara era Primaria orasului. Iesenii se mandresc cu teatrul lor si pe buna dreptate, caci figureaza printre cele mai frumoase din lume. Facand un mic research, am aflat ca a fost construit între anii 1894-1896 după planurile unor arhitecți vienezi celebri, Fellner și Helmer, de al caror nume se leaga si teatre din Viena, Praga, Odessa, Oradea, Budapesta, Timişoara, Cernăuţi, Carlovy Vary, Cluj-Napoca.

Fata in fata cu cladirea Teatrului se afla Catedrala Mitropolitana din Iasi. Pictura interioara e realizata, in cea mai mare parte, de Gheorghe Tattarescu, asa ca acordati-i macar cateva minute. Aici vin in fiecare an credinciosii in pelerinaj, la moastele Sfintei Paraschiva, aduse in anul 1889 de la Biserica Trei Ierarhi.

Nu are cum sa nu va sara in ochi Palatul Roznovanu, actualul sediu al Primariei. Acesta a apartinut familiei Rossetti-Roznovanu, care era una dintre cele mai influente familii de boieri moldoveni de la acea vreme. In timpul Primului Razboi Mondial a fost sediul Guvernului refugiat la Iasi.

Biserica Trei Ierarhi mi se pare speciala de cum ne apropiem de ea. De la temelie pana sus, spre turle, peretii exteriori sunt imbracati intr-o dantelarie de piatra care pe mine m-a uluit. O consider un reper al orasului, datorita importantei sale istorice.

Biserica a fost ctitorita de domnitorul Vasile Lupu in anul 1634. De numele domnitorului se leaga si prima tiparnita din Moldova si fondarea Academiei domnesti, tot aici, la Trei Ierarhi, care au avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii moldovenesti.

Aici sunt depuse si osemintele familiei ctitorului si ale domnitorilor Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.

Iata, la capat de bulevard si Palatul Culturii, in toata splendoarea lui. Construit in stil neogotic de catre arhitectul I.D. Berindei, intre anii 1906-1925, Palatul a fost inaugurat de catre Regele Ferdinand un an mai tarziu, in 1926.

Mergeti sa-l vizitati, e absolut impresionant. M-am rotit in cerc de cateva ori, cu ochii pe sus, tot admirandu-i detaliile: scarile monumentale din marmura de Carrara, bolta bogat ornamentata si sustinuta de coloane cu elemente florale, arcadele ferestrelor prin care patrunde lumina...

Mai multe detalii despre Palat, program de vizitare si pret de intrare gasiti pe site-ul sau.

Dupa ce l-ati vizitat, pastrati-va putin timp pentru o plimbare prin gradinile Palatului. Dati-i ocol si admirati gradinile verzi ce coboara in trepte, scarile cu balustrade ornamentale, fantanile arteziene si zonele de relaxare create, chiar ai sentimentul ca te afli intr-o capitala europeana.

Eu asa am perceput mereu Iasiul, ca pe un oras modern, fara sa-si uite trecutul, curat, elegant si mandru.

V-as sugera sa dati o fuga sa vedeti si Biblioteca Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi”, care a fot aleasa in topul celor mai fumoase biblioteci ale lumii si neaparat Bojdeuca lui Creanga din Ticau.

Si daca popositi peste noapte in oras, va dau un pont: luati cina in Restaurantul Panoramic, aflat la ultimul etaj al Hotelului Unirea. E chiar in centru si va puteti bucura de o cina romantica si de o panorama asupra orasului, incercand sa reperati locurile pe care le-ati luat la pas in timpul zilei.

In drumul nostru catre casa am facut un scurt popas si la Castelul lui Cuza de la Ruginoasa si la Castelul de la Miclauseni, amandoua fiind construite in stil neogotic, de catre boieri din familia Sturdza.

Palatul "Al.I. Cuza" de la Ruginoasa m-a surprins placut pentru ca tocmai fusese restaurat, asa ca, vizitandu-i saloanele, am patruns putin in atmosfera secolului XIX. Palatul nu e foarte mare, dar elegant decorat, iar in biroul Domnitorului te intampina o holograma a lui Cuza. Astept cu interes sa-I fie amenajate si gradinile, altfel e pacat…

Palatul se viziteaza de miercuri-duminica, intre orele 10-17, iar pretul unui bilet este de 12 lei adult/6 lei pensionar/3 lei elevi si studenti.

Castelul Sturdza de la Miclauseni e la mica distanta de Ruginoasa, ascuns in mijlocul unui parc natural, mai frumos chiar decat cel de la Ruginoasa, poate si pentru ca a fost construit 100 de ani mai tarziu. Daca exteriorul e spectaculos, din pacate interiorul a avut mult de suferit, fiind destul de degradat, dar se incearca gasirea de fonduri pentru restaurarea lui. In prezent tine de Mitropolia Moldovei si Bucovinei si este administrat de maicutele de la Manastirea Miclauseni.

Interioarele Castelului se pot vizita numai Sambata si Duminica, intre orele 12-17, cu ghid insotitor, la ore fixe.

Si cum va spuneam, in drum spre casa am facut o oprire binemeritata la Hanu’ Ancutei, cel din povestile lui Sadoveanu, unde ne-am ostoit foamea cu bucate alese, cum numai ea stie face. Un final numai bun pentru o zi de vacanta.

Intrati in galeria de imagini, unde am adunat multe instantanee facute in timpul plimbarii noastre "prin dulcele targ al Iesilor". Ca intr-o calatorie virtuala. Si daca mai stiti si alte locuri frumoase, impartasiti-le cu noi. Va asteptam cu drag. :)