Am trecut de câteva ori de la Deva spre Alba și am observat de fiecare dată, la un moment dat, că muntele din zare avea o formă mai ciudată, dar fiind distanța mare nu ne-am dat seama că acolo poate fi un loc ce merita vizitat, apoi povestit și altora despre măreția și frumusețea lui.

Am descoperit apoi locul căutând pe internet. Se numește Râpa Roșie.

Ce-am descoperit apropiindu-ne de "forma aia ciudată" pe care o vedeam din drumul național? O rezervație geologică de circa 10 hectare! Este la 3 - 4 km de Sebeș, pe drumul spre Daia Română, kilometri cu gropi și hîrtoape, dar nu ceva exagerat.

Se poate ajunge cu masina până aproape de râpă, apoi se întinde o pășune cu câteva fâșii împădurite, un râu și se poate ajunge la baza râpei. Spre plecare ne-am dat seama că puteam ajunge să vedem râpa și de pe alte trasee laterale, de unde priveliștea era mai fascinantă, imaginea fiind cumva văzută de sus. Noi am vazut râpa doar de la baza ei, dar oricum e spectaculoasă.

Formele bizare ale râpei s-au format prin scurgerea apei de ploaie prin argila, pietrișul și nisipul din care sunt formate aceste formațiuni. Unii compară râpa cu Marele Canion la o scară mai mică.

Daca treceți prin Deva, Alba sau chiar prin Sebeș merită să vizitați râpa. Noi am văzut-o la început de iunie când locul era plin de flori de câmp și de verdele crud al ierbii. Dacă aveți timp, se mai pot vizita în zonă și Cetatea Alba Iulia, Sarmizegetusa, Mănăstirea Prislop, Cetatea Deva, Aqualandul de la Deva, Castelul Corvineștilor, Cascada Geoagiu Băi, Rezervatia de zimbri și, puțin mai departe, Peștera Scărișoara și Salina Turda.

  • Vizibilă de la mare distanță, Râpa Roșie se întinde pe o lungime de 800 m și are înălțimi ce variază între 50 și 125 m (300 - 425 m altitudine absolută)
  • Accesul la rezervaţie se face venind pe D.N. 1-7 (E81) pâna în oraşul Sebeş, de unde se ramifică drumul comunal spre localitatea Daia Română (vest-nord-vest). Parcurgând şoseaua la aproximativ 200 de metri după trecerea peste calea ferată Vinţu de Jos - Sibiu se ramifică un drum de ţară la stânga (în dreptul unităţii militare) ce strabate Lunca Sebeşului, iar apoi traversează pârâul Secaşul Mare chiar în abruptul rezervaţiei.
  • Până la Râpa Roșie nu există nici un indicator, sau cel puțin noi nu l-am văzut
  • Datorită pantei mari și a lipsei vegetației, apa de șiroire, prăbușirile și alunecările au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ, care împreună cu culoarea roșie și violacee îi dau un aspect impresionant.