Dupa Bruxelles (citește review) si Brugge (citește review), a treia destinatie a calatoriei noastre in Belgia si Olanda a fost Antwerpen (în franceză Anvers, în engleză Antwerp, în spaniolă Amberes).

Distanta intre Bruxelles Nord si Antwerpen am parcurs-o tot cu trenul in aproximativ o ora. Antwerpen este un oraș din regiunea Flandra și, în același timp, capitala provinciei cu același nume. Orașul se întinde în cea mai mare parte de-a lungul malului drept al fluviului Schelde și este renumit pentru portul său, unul dintre cele mai mari din Europa.

Dupa caderea orasului Bruges, in secolul al XV-lea, Antwerpen devine cel mai bogat oras din Tarile de Jos si principal centru financiar al Europei. Din 1460 aici functioneaza prima bursa din lume, dar la sfârsitul secolului al XVI-lea orasul este distrus de spanioli. Din secolul al XIX-lea cunoaste o noua perioada de prosperitate, actuala inflorire economica datorându-se construirii Canalului Albert (1930-1939). Anversul nu este numai un oras incarcat de istorie si o forta economica de prim rang, ci si un loc emanând o frumusete aparte. Aceasta frumusete ne-a purtat si pe noi aici, iar ceea ce am reusit sa descoperim pe parcursul unei zile ne-a confirmat asteptarile.

Pasii ne-au purtat catre:

- Gara Centrala din Antwerpen-Centraal Station. Arhitectul Louise Delacenserie a proiectat aceasta gara neoclasica in 1905. Trenurile sosec si pleaca de pe 4 niveluri-etaje (-2, -1,0, 1)

- Biserica Sf. Iacob (Sint-Jacobskerk). Interior bogat, construita in stil gotic tarziu in sec. 15 si 16. Gazduieste picturi importante de Rubens, Jordaens, Van Dick. Tot aici este inmormantat Pieter Paul Rubens.

- Rubenshuis (casa si atelierul lui Pieter Paul Rubens). O gradina si o cladire patriciana unde poti admira cele mai importante picturi ale artistului.

- Catedrala din Antwerpen (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal). Cea mai mare biserica gotica din Tarile de Jos, fiind totodata si una din cele mai frumoase. Constructia catedralei a durat 170 de ani si tot nu a fost finalizata. Apartine breslelor bogate, decorata cu chivoturi, racle si altare. Devastata de un incendiu si de vandali, contine opere de arta renumite printre care doua triptice somptuoase ale lui Rubens -“Coborarea” si “Ridicarea” de pe cruce.

- Grote Markt. Principala piata din Antwerpen, cu forma neobisnuita “picior de caine”, are in centru o fantana arteziana cu apa care tasneste oblic direct catre pavaj. Statuia din varful fantanii il infatiseaza pe Brabo, un soldat roman legendar, care a eliberat portul Antwerpen, invingandu-l pe uriasul Antigon si aruncandu-i mana (hand-werpen) in rau.

- Stadhuis (Primaria). Construita in anii 1560 cu influente italiene, domina piata din Antwerpen. Liniile orizontale impunatoare sunt contrabalansate de rotunjimile colturilor acoperisului, indreptate in sus, asemeni unui zambet.

- Biserica Sf. Charles Boromeo (Sint-Carolus-Borromeuskerk). Construita in stil baroc. Intr-un incendiu din sec. 18, aici s-au prefacut in scrum 39 picturi de Rubens.

- Biserica Sf. Paul (Sint-Pauluskerk). O combinatie arhitectonica intre stilurile gotic si baroc, gradina cu statui impunatoare, o serie de picturi ale lui Rubens in interior.

- Castle Steen (Castelul din Piatră). Este situat chiar în portul Antwerp pe malul raului Schelde, astăzi găzduind Muzeul Naţional de Marina (National Scheepvaartmuseum). Castelul este una dintre cele mai vechi fortăreţe din Europa, fiind construit pe la anul 900 d. Hr. ca parte din linia de fortificaţii vestice ale Sfântului Imperiu Roman.

Unul dintre cei mai celebri rezidenţi ai castelului a fost pictorul Pieter Paul Rubens, care a locuit în castel în anii săi de declin. Castle Steen a fost reconstruit în secolul 16, iar astăzi poţi deosebi uşor, după culoare, pietrele vechi de cele mai noi. Afară, în faţa uneia dintre uşi, se află un crucifix unde prizonierii condamnaţi la moarte se rugau înainte de a fi executaţi, în perioada în care castelul a fost folosit ca închisoare.

- Vleeshuis (casa Carnii). Construita intre 1501-1504 ca sediu al breslei macelarilor si loc de comercializare a carnii. In prezent este muzeu de muzica cu o colectie impresionanta de clavecine Ruckers.

Pot spune in doua cuvinte ca, pentru noi, Anvers = Rubens si diamante. Rubens pentru ca Anvers este orasul unde s-a nascut, a creat si unde este inmormantat pictorul (biserica Sf. Jacob).

Diamante pentru ca nu departe de gara poti intâlni evreii ultraortodocsi (habotnici) purtând palarii cu boruri largi din blana si perciuni lungi. Alungati din Peninsula Iberica, acum aproape 500 de ani, au gasit in Anvers o gazda buna si s-au implicat puternic in slefuirea diamantelor.

Orasul a devenit centrul mondial al comertului cu diamante, 70 la suta din comertul cu aceste pietre trecând pe aici. Stralucirea lor nu reuseste insa sa umbreasca lumina degajata de vechile constructii ale orasului de pe raul Schelde. Casele sunt in mare parte cele tipic flamande, inguste si lungi, semanand cu o fantezie in turta dulce (mai mult datorita culorilor), lucru exploatat si de magazinele de dulciuri, care isi indeasa bomboanele si biscuitii in astfel de cutii.

Un oras magnific, clasic si modern in acelasi timp, despre care New York Times sustine ca are tot ce poate atrage un cosmopolit: moda, diamante, arta si cluburi.