Unul dintre cele mai valoaroase obiective turistice din zona Brasovului este biserica Sfantul Nicolae, aflata in Scheii Brasovului.

Istoria a scos la iveala faptul ca in anul 1292 s-a ridicat o cruce de lemn pe acest loc, unde mai tarziu s-a ridicat biserica din lemn in jurul anului 1513, binecuvantata cu hramul Sf. Nicolae. Cronicile din Scheii Brasovului atesta si faptul ca un preot cunoscut in acele vremuri pe nume Petru i-a facut o vizita domnului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, rugandu-l sa construiasca o biserica de piatra in acest loc sfintit.

In timpul lucrarilor de resturare din anii ’90 s-au gasit dovezi care atesta prezenta a 3 locase de cult datand din secolul al XIV-lea, al XV-lea si anume biserica din lemn sub indemnul a doi preoti, biserica din zid sub indemnul domnului Vlad Calugarul si ultima ridicata la indemnul lui Neagoe Basarab, din piatra.

Biserica de lemn nu sufera modificari pana in secolul al-XVIII-lea fiind binecuvantata sub hramul “Adormirea Maicii Domnului”. In schimb, constructia de piatra se modifica treptat sub ctitoria a numerosi voievozi si boieri cum sunt Petru Cercel si cronicarul Radu Tempea care a modificat tinda bisericii. In cronica lui Petru Voda este recunoscut Aron Voda care a inaltat si zugravit turnul bisericii de piatra. Montata deasupra usii principale se afla o piatra pictata cu chipurile celor doi care si-au adus un aport important in ridicarea locasului de cult.

Paraclisul prezinta o valoare impresionanta si recunoscuta datorita picturilor de secol XIII ale zugravilor iscusiti Ioan, Iancu, Constantin si Irimie. Iconostasul impresioneaza astazi prin sculpturile si motivele brancovenesti. Biserica centrala prezinta in interior o pictura valoroasa de secol XX a artistului Costin Petrescu.

Valoarea acestui locas de cult a facut sa dainuiasca cultura romana peste veacuri. Inzestrata cu o biblioteca care gazduieste numeroase hristoave si carti domnesti, acte, registre si scrisori este un adevarat tezaur al istoriei romanilor. Colectia este de aproximativ 4000 de carti vechi si 30.000 de documente care ofera turistilor o mai buna privire de ansamblu asupra istoriei tarii noastre.

Langa biserica se afla si muzeul “Prima Scoala Romaneasca” cu o istorie de asemenea impresionanta si cu o colectie pe masura, care nu trebuie ratata intr-o vizita in orasul turistic, cultural si istoric Brasov.