Targu Mures, in trecut Mures-Osorhei este municipiu resedinta de judet si cel mai mare oras al judetului Mures, situat in centrul Transilvaniei istorice, pe ambele maluri ale cursului superior al raului Mures, are cea mai mare comunitate maghiara urbana din Romania.

In urma sapaturilor efectuate de arheologul Stefan Kovács a fost confirmat faptul ca teritoriul de azi al orasului Targu Mures a fost locuit inca din preistorie, fiind descoperite o serie de locuinte preistorice, resturi de oase si vase de lut. Sapaturile arheologice au scos la suprafata urme umane din epoca pietrei lustruite, a celei de bronz si a fierului, s-au descoperit si vestigii care au apartinut culturii Cris, cea mai veche cultura neolitica din Romania.

Principalele obiective turistice in Targu Mures sunt:

1. Palatul Culturii

A fost proiectat de catre arhitectii Komor Marcell şi Jakab DezsÅ si construit intre anii 1911-1913 de catre Bernády György, impunandu-se atat prin decoratia interioara cat si cea exterioara. Palatul este impodobit cu mozaicuri si bazoreliefuri in bronz si piatra iar frescele si vitraliile dau o reala valoare artistica.

Palatul-Culturii-Targu-Mures-Romania

2. Biserica Reformata

Este cea mai veche cladire din Targu Mures, fiind construita in secolul al 14-lea de catre ordinul franciscan. In timpul reformei protestante, populatia orasului a devenit in majoritate reformata, motiv pentru care si cultul bisericii a fost schimbat.

800px-Reformed_City_Fortress_church_of_Targu_Mures

3. Cetatea Medievala

A fost construita in secolul al 17-lea, pe locul castelului-cetate al voievodului Báthori István, dupa cea acesta a fost distrus in anul 1061 de invazia turco-tatara. Au fost ridicate 7 bastioane, dintre care 5 construite de bresle iar cetatea a fost inconjurata de un sant de 10 metri latime si 8 metri adancime. In anul 1962 cladirile din incinta cetatii au fost demolate, numai Biserica Reformata a ramas intacta.

Cetatea Medievala Tg Mures

4. Scara Rákóczi

Pasajul a fost construit in anul 1902 si numara 70 de trepte. Denumirea scarii a fost in memoria principelui Rákóczi II, care a fost investit ca Principe al Transilvaniei in Targu Mures pe 5 aprilie 1707.

Scara Rakoczi

5. Palatul Administrativ

Cladirea a fost construita in stil secession, in perioada 1906-1907, dupa proiectele arhitectilor Komor Marcel si Jakab Dezső iar timp de 55 de ani a fost sediul Primariei. Intreaga cladire si decoratiile florale exterioare sunt acoperite cu majolica colorata iar holul interior si sala de consiliu sunt impodobite cu vitralii.

Palatul administrativ

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6.