Bucataria greceasca are o istorie de 3.000 de ani, influentata fiind de asezarea geografica a tarii si de popoarele cu care au intrat in contact de-a lungul secolelor.

Ingredientele naturale precum legumele, verdeturile, uleiul de masline joaca un rol important in alimentatia grecilor. Cu o zona de coasta larga, situata fiind in bazinul Marii Mediterane, bucataria lor se bazeaza in mare masura si pe peste si fructe de mare, in timp ce spre continent se consuma mai des carne (in special miel) si branza. Condimentele folosite aproximativ la orice preparat sunt: oregano, cimbru, menta, busuioc, marar, cuisoare.

Desi in trecut calitatea vinului nu era grozava, in ultimii ani aceasta a inceput sa creasca, ajungand astazi sa castige concursuri internationale. Retsina este vinul alb cu o aroma inconfundabila de rasina si constituie 15% din vanzarile interne de vin.

Iata cateva specialitati grecesti:

  • Tzatziki: sos de iaurt cu usturoi si castravete;


Tzatziki

  • Gyros: frigarui cu sos si legume (se serveste si in lipie sau pita);
  • Souvlaki: frigarui de carne, servite cu legume (se pot servi si in lipie sau pita);


Souvlaki

  • Boureki: placintele cu legume si carne;
  • Supa a la grec: supa de pui cu legume (ceapa, telina, ardei, morcovi);
  • Kourabiedes (prajituri din faina, unt si migdale);


Kourabiedes

  • Loukoumi (rahat);


Loukoumi

Aperitivul preferat de greci este ouzo, o bautura pe baza de anason care devine laptoasa in momentul in care este amestecata cu apa. Dupa cina se obisnuieste servirea cu un pahar de Metaxa, pe care o poti gasi in variantele cu trei, cinci sau sapte stele, ultima dintre ele fiind cea mai rafinata. O alta bautura digestiva este raki, are multe grade si seamana cu grappa italieneasca.

Daca vrei sa iti comanzi cafea, trebuie sa ai grija, cafeaua greceasca este foarte tare si fara lapte. Zaharul este adaugat in timpul fierberii si se numeste metrio (medie), daca o vrei cu mai mult zahar atunci trebuie sa ceri o glyko (dulce), cafeaua fara zahar se numeste sketo. In cazul in care iti doresti o cafea in stil american atunci cere un nescafe sau un frappe daca apreciezi cafeaua cu lapte si gheata.


Cafea greceasca

In general, grecii consuma la masa mai mult bere decat vin, insa ai de unde alege. Printre marcile europene de bere gasiti Amstel si Heineken sau daca preferati ceva traditional atunci puteti alege Mythos.


Mythos

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.