O calatorie intr-un spatiu indepartat de locurile natale, atat cultural cat si geografic, presupune schimbari de gusturi si mirosuri, atat de multe incat devii derutat. In Emiratele Arabe Unite schimbarea este atat de puternica incat ametesti.

Pe strazi, in locurile populare, la fast-foodurile locale unde te poti familiariza cu shaorma, diferita de cea cu care ne-au obisnuit turcii si arabii din tara. Acolo nu are cartofi prajiti si nici atatea salate care fac ca gustul carnii sa nu il mai simti. De fapt, in saorma din Emirate simti si gusti carnea imbibata cu mirodenii speciale care o fac atat de deosebita... Si nu numai la gust e diferenta, ci si la forma: mica si bine rulata in painea subtire, cu cateva muraturi. Un deliciu la orice ora!

shawarma-dubai

Ca multe alte tari unde se intilnesc culturi diferite, bucataria din Emirate este cosmopolita, dar accentele orientale specifice trebuie sa le surprinzi neaparat daca vizitezi zona, pentru ca altfel pierzi ceva definitiv din farmecul locului. La orice hotel, la mic dejun se serveste un meniu continental sau unul indian, da, spre surprinderea multor turisti, hotelurile ieftine servesc porridge-ul britanic si mic dejun indian iute, carnos si cu miros de curry. La hotelurile care se respecta, fiti fara grija, se mananca ca acasa, dar nu pentru asta ati venit in Emirate, nu? Aici, pentru a gusta din savoarea bucatariei beduinilor din desert, care mancau multe curmale, lapte si carne de camila cat si cereale uscate, trebuie sa mergi la restaurante specifice.

best-cuisine-dubai-arab-food

Mai peste tot, portiile sunt foarte mari, o comandă pentru două persoane ajunge lejer pentru 4 oameni :) Salate de carne cu ceva legume, orez cu lamai uscate si halci de carne de tot felul, peste fript si asezonat cu sosuri, chiar uneori gasesti o oaie intreaga la rotisor sau cuptor, pe pat de orez asezonat cu zeci de mirodenii , aduse acum ca si acum sute de ani din India.

Ar fi pacat sa mergi si sa mananci la fast food-urile arhicunoscute sau la restaurante italiene ori europene... ba poate chiar la restaurantul romanesc. Nu cred ca pentru asta ati venit aici, in Emirate!

Un gurmand sau un calator curios se poate delecta cu cateva feluri atat de specifice, incat gustul lor nu poate fi uitat usor: haris (cereale fierte ca un porridge englezesc, cu carne si mirodenii, din care se remarca scortisoara), biryani indian, supa de linte, fatayer ( placintele umplute cu carne, spanac sau branza, specifice bucatariei arabe), un desert de care nu poti sa nu il iei cu tine in amintire, um ali (budinca cu lapte condensat si fistic - o nebunie!), luqmat (gogosele rotunde insiropate in sirop de curmale), painea plata subtire raqaq sau jabab (ca o clatita, gatita la tigaie), majboos (o minunatie de straturi alternate de carne - bineiteles de marimea unor halci), orez si legume de tot felul care la foc mic, aromate, se rastoarna pe un platou ca un tort, madroba ( peste sarat in sos bechamel, iute si bine condimentat) sau un dulce tare auster daca citesti ingredientele, dar cu gust peste masura de savuros, care te face sa-l doresti in fiecare seara: budinca de faina prajita maronie, amestecata cu unt, sofran si cardamon. Si dupa tot acest festin demn de un Pantagruel, urmeaza un ceai cu menta, o cafea aromata cu cardamon sau ceaiul indian karrak pe care muncitorii l-au adus cu ei atunci cand au venit masiv aici , acum 25 de ani, si a devenit parte din meniul local.

Dar sa nu credeti ca emiratienii manaca atat de mult dintotdeauna! Cand calatoreau prin desert si faceau comert, hrana si mai ales cantitatea ei erau limitate. Acum, cand totul este atat de comod de obtinut, opulenta , imaginatia in combinarea aromelor aduse de departe si cantitatea sunt peste masura stomacului unui european care nu este obisnuit cu festinuri.

Si ca sa incheiem in mod savuros, va dau reteta de ceai karrak, de fapt reteta ceaiului indian original, actual britanic prin imprumut colonialist si emiratian de imprumut de zi cu zi: două cani de apa fierte se fierb cu o lingurita de ceai negru 10 minute , se adauga 2 lingurite de lapte condensat indulcit si se bea in zilele fierbinti de vara. Enjoy!

vegetarian-curry-dubai-food