Chiar in mijlocul capitalei, pe malul lacului Herastrau, descoperim un "sat" adevarat, cu monumente si artefacte din secolul al XVII-lea, pana la inceputul secolului XX si constructii reprezentative, provenite din diferite zone etnografice.

In Europa, in anii '30 ai secolului XX, existau doua muzee in aer liber: Muzeul Skansen din Stockholm (Suedia - 1891) si Muzeul Bygdøy din Lillehamer (Norvegia ). La noi in tara avea sa isi deschida portile Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Parcul "Hoia", din Cluj in anul 1929, fondat de catre profesorul Romulus Vuia şi Muzeul Satului Romanesc, cunoscut azi sub numele de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, un muzeu cu specific regional si caracter national, fondat in anul 1936.


Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Proiectul a fost sustinut de catre Fundatia Culturala Regala "Principele Carol" iar pe parcursul lucrarilor, regele a vizitat de patru ori santierul, fiind dornic ca deschiderea muzeului sa aiba loc la data stabilita, cand se implineau 70 de ani de la intemeierea dinastiei de Hohenzollern in Romania.

Constructiile care au fost selectate in timpul cercetarilor, au fost demontate si aduse la Bucuresti in 56 de vagoane de tren, au fost adusi 130 de mesteri, cunoscatori ai tehnicilor traditionale de lucru, care trebuiau sa refaca monumentele intr-un timp record.


Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Deschiderea oficiala a Muzeului Satului a avut loc pe 10 mai 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea iar pentru public a fost deschis pe data de 17 mai 1936.

Atmosfera din cadrul muzeului se aseamana cu cea a unui parc natural iar elementele reconstruite te duc cu gandul la vremurile de demult si la atmosfera pitoreasca.

10623116_698442540226622_1442115650877881665_n
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

In cadrul muzeului puteti sa mancati la restaurantul "Hanul "La Bariera"", este un han specific zonei Valenii de Munte cu mancaruri traditionale romanesti, bio, gatite cu pasiune, ca-n bucataria de la tara si servite in vesela populara autentica, facand parte din cultura si spiritualitatea romaneasca.

Iata cateva preturi orientative:

  • ciorba - 10 lei;
  • mamaliga cu branza si smantana - 15 lei;
  • pastrama de oaie cu mamaliga - 27 lei;
  • placinta cu mere/ branza - 8 lei;
  • painea - 1 leu;
  • apa plata - 6 lei;
  • berea sticla - 10-12 lei ( depinde de marca);
  • berea draft - 8 lei.

Programul muzeului este: luni - 09:00 - 17:00 ; marti - duminica - 09:00 -19:00, pentru detalii intra AICI.

10653608_698442466893296_2867351052228566413_n
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”